• Archief
Let op voor ‘gekloonde’ gestolen auto’s

Let op voor ‘gekloonde’ gestolen auto’s

De politie waarschuwt voor autodieven en oplichters die ‘gekloonde’ auto’s aanbieden en verkopen. In de provincie Zuid-Holland zijn deze maand al 25 gevallen van deze vorm van oplichting geweest. Vorig jaar werden 400 gevallen van deze vorm van oplichting in Nederland gepleegd. In de meeste gevallen wordt een gestolen auto voorzien van een ander bestaand chassisnummer van bijvoorbeeld een schadeauto. Vervolgens wordt een identieke auto gestolen waarna het chassisnummer uit de schadeauto gehaald wordt en in de gestolen auto geplaatst wordt.

De gestolen auto’s worden meestal aangeboden via een advertentie op het internet. De verkoper is alleen te bereiken via een mobielnummer, een niet traceerbaar e-mailadres en spreekt voor de overdracht af op een parkeerplaats of ‘ergens halverwege’. In ieder geval nooit bij zijn eigen woning of bedrijf. De koper geeft het geld af en ontvangt de sleutel en kentekenpapieren.

Dit overkwam onlangs twee inwoners van provincie Friesland toen zij een bedrijfswagen kochten via internet. Op een rustige parkeerplaats ergens in het midden van het land vond dan de overdracht plaats. Uit identificerend onderzoek is vast komen te staan dat de voertuigen tijdens een woninginbraak werden weggenomen, waarna de gestolen auto’s werden gekloond. De benadeelden zijn duizenden euro’s en hun auto kwijt. De vervalste kentekenbewijzen zijn zo goed, dat de ‘gekloonde’ auto gewoon op naam gezet kan worden. Beide mannen deden aangifte.

Wees daarom alert bij een aankoop van een auto die goedkoper wordt aangeboden via internet. Neem een expert mee die de door u gewenste auto technisch kan beoordelen en betaal niet voordat u 100% zeker bent dat u te maken hebt met een “goede’ auto.

terug naar voorpagina