• Archief
Uitslag ANWB-peiling kilometerheffing verwarrend

Uitslag ANWB-peiling kilometerheffing verwarrend

De ANWB heeft de uitslag van de ledenpeiling met betrekking tot de kilometerheffing openbaar gemaakt. Ongeveer 400.000 leden hebben meegedaan aan de ledenpeiling en de uitslag is wat verwarrend te noemen. Volgens de ANWB staat 68% van de ondervraagde ANWB-leden positief tegenover de invoering van de kilometerprijs maar is de meerderheid absoluut tegen een spitstarief. Het spitstarief wordt als onrechtvaardig en niet-effectief ervaren. Automobilisten hebben vaak geen alternatief (ontoereikend openbaar vervoer) of eenvoudig weg geen grip op de reistijden (werktijden).

Weinig verrassend meldt de ANWB dat de meerderheid wel tegen de voorgestelde kilometerheffing is. Te duur, te ingewikkeld, te onduidelijk en teveel onzekerheid over het uiteindelijke kostenplaatje voor de automobilist. Natuurlijk een beetje mosterd na de maaltijd nu al duidelijk is geworden dat een nieuw kabinet zich over de kwestie moet buigen en dat de voorgestelde kilometerheffing in de huidige vorm er in ieder geval nooit gaat komen.

Zorgwekkend voor oldtimerbezitters is de grote groep ANWB-leden die willen betalen naar milieukenmerken, bij OldtimerNieuws zien we, opnieuw, een zinloze discussie over de milieu-impact van oldtimer aan de horizon. Hier kan immers makkelijk politieke winst worden gehaald over de rug van de oldtimerbezitter, de acties van de Christen Unie zitten nog vers in ons geheugen.

Maar de ANWB heeft nog meer voor ons in petto: uitzonderingen mogen er volgens de leden niet meer worden gemaakt. Dus campers, oldtimers en vrachtauto’s (!) moeten allemaal op deze manier aan de kilometerheffing worden onderworpen worden. Gehandicapten mogen nog wel mobiel blijven door ze het voorgestelde voordeel (uitzondering) te gunnen.

Komen we weer terug bij kilometerheffing en oldtimers. Gezien de, soms erg scherpe, kritieken die te lezen zijn op ANWB website is het nog maar de vraag of inderdaad de ledenpeiling een goed beeld geeft van wat er nu leeft. Feit is wel dat als de politiek zich blind gaat staren op de uitkomsten van deze peiling de Fehac opnieuw alle zeilen bij kan zetten om onze belangen (weer) te verdedigen.

terug naar voorpagina