• Archief
Tulpenrallye 2010

Tulpenrallye 2010

De 57e Tulpenrallye staat op het programma van 2 t/m 8 mei 2010. Alle deelnemende auto’s hebben, wanneer zij in Noordwijk aankomen, een tocht van meer dan 2500 kilometer achter de rug. De meest indrukwekkende auto’s zijn de 10 deelnemers uit de Vintage klasse (waaronder 6 Bentley’s). De route voor deze Vintage- klasse is aangepast; de aller-steilste trajecten en de scherpste bochten worden vermeden.

Het is mogelijk om deel te nemen in 4 klassen; de Vintageklasse (voor auto’s die zijn gebouwd voor 1950), in de Tourklasse(Voor degenen met weinig of geen rallyervaring), in de Sportklasse (voor meer ervaren equipes) of in de Expertklasse (waarin de rijders met de meeste ervaring tegen elkaar strijden). De verschillende klassen starten geheel gescheiden en er worden per klasse aparte klassementen opgemaakt. De winnende equipe in de Expertklasse is algemeen winnaar van de 57e International Historic Tulpenrallye.

De start van de rally zal dit jaar plaatsvinden in Vichy (Frankrijk) en hier zullen de equipes en officials zich op zondag 2 mei 2010 verzamelen voor de documentcontrole. Daarna gaat de route via Vals-les Bains, Aix-les-Bains, Murten (in Zwitserland), Pont a Mousson en Wavre (in België) op weg naar Noordwijk. De deelnemers rijden dus door de Alpen, de Jura, de Vogezen en de Ardennen. De finish is op zaterdag 8 mei volgens traditie bij Grand Hotel ‘Huis ter Duin’ in Noordwijk.

Elke dag start een andere klasse als eerste om de onderlinge competitie te verhogen. De Sportklasse en de Expertklasse rijden iedere dag een regelmatigheids-etappe en voor alle klassen is er dagelijks een uitdagende rijtest op een afgesloten locatie. De lengte van de rally is verdeeld over etappes die zijn onderverdeeld in trajecten. Elke morgen en middag wordt bij de start aan de navigator een routeboek uitgereikt aan de hand waarvan het team de juiste weg moet zien te vinden. De gemiddelde snelheid van 50 km/h bepaalt de tijd waarop het team de verschillende controlepunten moet aandoen.

terug naar voorpagina