• Archief
Saab 96 & V4 – Rally Giants

Saab 96 & V4 – Rally Giants

Saab en rallysport, in de jaren zestig twee woorden die vaak in één zin waren te vinden. De tweetakt, voorwiel-aangedreven Saab 96 vormde met overwinningen in de Rally Monte Carlo, de Britse RAC Rally, Spa-Sofia-Luik en diverse Scandinavische rally’s het Saab rally-imago van de zestiger jaren. Begin jaren zestig beleven Erik Carlsson en zijn vrouw Pat Moss (inderdaad, zusje van Sterling Moss) hoogtijdagen met de Saab 96 met als hoogtepunt het winnen van de Rally Monte Carlo in 1964. Carlsson werd ook wel ‘Erik op het dak’ genoemd omdat hij het regelmatig voor elkaar kreeg de Saabs over de kop te laten gaan. Dit was overigens niet negatief voor het imago van de Saab, de kooiconstructie was dusdanig sterk dat in bijn alle gevallen Carlsson gewoon zijn weg (naar weer een zege) kon vervolgen. Met de komst van de V4-motor in 1967 beperkte men echter ook de rally-deelnames; later nam de meer krachtige 99-turbo de plaats van de 96 in. Deze historie is nu samengevat in een boek met ruim 100 foto’s. Aan de hand van model-ontwikkeling, rally-verslagen en uniek foto-materiaal wordt de boeiende Saab 96 & V4 competitie-story in een Rally Giants editie van Veloce getoond. Het boek van de auteur Graham Robson is jammer genoeg alleen in de Engelse taal verkrijgbaar, maar dat zal de liefhebber vast niet erg vinden?

ISBN: 9781845842567

terug naar voorpagina