• Archief
2CV de famille: Soixante ans de route en 2CV

2CV de famille: Soixante ans de route en 2CV

2CV staat voor deux Chevaux Vapeur, wat ‘twee stoompaarden’ betekent. Dit was de Franse maateenheid voor de wegenbelasting. Citroën gaf in 1935 de opdracht een auto te ontwikkelen voor de Franse plattelander. Het moest een goedkope, zuinige en lmakkelijk te bedienen auto zijn die geschikt was voor gebruik op het platteland. Er moesten 2 boeren in kunnen met 50 kilo aardappelen of een vat met 50 liter wijn. Het uiterlijk was niet belangrijk. Projectleider Pierre-Jules Boulanger ging aan de slag en door de Tweede Wereldoorlog werd de 2CV pas in 1948 aan pers en publiek gepresenteerd.

Citroën leverde in het begin de 2CV gratis aan boeren, huisartsen en kunstenaars. La Deuche, zoals de 2CV in Frankrijk genoemd werd, was mateloos populair. Er was zelfs een jarenlange wachttijd voor het autootje. Nederland was in 1952 het eerste exportland voor de 2CV, maar hier sloeg de auto in het begin niet echt aan. Later kreeg de ‘Lelijke Eend’ een cultstatus, net als de Britse Mini en de Duitse Kever.

Hele generaties zijn opgegroeid en over de ‘Lelijke Eend’ zijn al vele boeken verschenen. Met prachtig nostalgisch materiaal over de 2CV waar de herinneringen weer eens worden teruggehaald is er opnieuw een prachtig boek over de 2CV verschenen. De jaren vijftig, zestig, zeventig en vroege jaren tachtig zijn het decor van Franse families die er op uit trekken met de Deux Chevaux, de 2CV in dagelijks gebruik, de vakantie buiten Frankrijk en de momenten op de bestemming. Met honderden foto’s in zwart/wit en kleur is dit bladzijenden tellende franstalige boek een aanwinst voor alle liefhebbers van de “Lelijke Eend.”

ISBN: 2351240189

terug naar voorpagina