• Archief
Orginele Aston Martin James Bond onder de hamer

Orginele Aston Martin James Bond onder de hamer

De Aston Martin Silver Birch DB 5 die werd gebruikt in de James Bond films Goldfinger en Thunderball wordt binnenkort geveild. De Aston Martin is veertig jaar in het bezit geweest van Jerry Lee uit de Verenigde Staten. Aanvankelijk bestonden er twee identieke exemplaren van deze DB5, maar de tweede werd in 1977 gestolen en is sindsdien spoorloos.

Speciaal voor de film werd de auto aangepast met de bekende extra’s als draaiende nummerplaten en een oliesproeier om achtervolgers in een slip te brengen. De afgelopen veertig jaar is de Aston Martin niet meer gebruikt, feitelijk was James Bond dan ook de laatste berijder. Wel is de DB 5 in de jaren negentig gebruikt voor een James Bond-tentoonstelling waarbij de auto een lichte beschadiging opliep.
Toen de huidige eigenaar ontdekte dat zijn bijzondere Aston Martin wel eens heel veel geld op zou kunnen brengen, besloot hij om de stap te nemen. Het geld gaat waarschijnlijk niet rechtstreeks naar de eigenaar zelf, maar naar en stichting die Jerry Lee zelf in het leven heeft geroepen en die zich richt op misdaadpreventie. De Aston Martin wordt in oktober in London geveild.

terug naar voorpagina