• Archief
Roze auto minst populair bij autodieven

Roze auto minst populair bij autodieven

Ben Vollaard van de Universiteit van Tilburg heeft onderzocht in welke autokleuren autodieven geinteresseerd zijn. En welke niet. Wie er zeker van wil zijn dat het dievengilde hun auto overslaat koopt het beste een roze auto. Ook oranje en gele exemplaren zijn niet erg favoriet. Een nogal afwijkende lakkleur werkt net zo goed als een kostbaar antidiefstalsysteem, aldus een dinsdag gepubliceerd onderzoek van Ben Vollaard van de Universiteit van Tilburg. Zijn onderzoeksopdracht heet de economie van het criminaliteitsbeleid. Of in zijn onderzoek oldtimers zijn meegenomen is onduidelijk.

Autodieven denken na over de verkoopbaarheid van het door hen te stelen voertuig, stelt Vollaard. Om die reden worden rode auto’s ook veel minder vaak gestolen dan tien jaar geleden. In de jaren negentig was rood namelijk een populaire kleur voor een auto, maar nu zijn rode en groene wagens helemaal uit. Blauwe en zilver/grijze auto’s worden het meest gestolen. Het risico om die kwijt te raken is bijna 40 procent hoger dan alle andere kleuren.

terug naar voorpagina