• Archief
Daimler DB18 Drophead Coupé van Churchill onder de hamer

Daimler DB18 Drophead Coupé van Churchill onder de hamer

Auto’s waaraan de naam Winston Churchill is verbonden zijn bij voorbaat al legendarisch. Eerder dit jaar werd een Rolls-Royce 20/25 HP uit 1929 geveild en dat werd eigenlijk alleen nieuws omdat ooit Winston Churchill in deze Rolls was vervoerd. Veilinghuis Brooklands komt nu echter met een auto die veelvuldig door Winston Churchill is gebruikt, een Daimler DB18 Drophead Coupé uit 1939. Het is een van de 8 exemplaren die ooit is gebouwd en het enig nog bekende exemplaar. Vijf exemplaren overleefden de oorlog niet en de andere twee exemplaren zijn in de geschiedenis verloren gegaan.
De Daimler heeft al wat rondzwervingen gemaakt alvorens hij weer in Engeland werd aangeboden. De auto heeft eigenaren in de Verenigde Staten, Duitsland en Engeland gehad en is zelfs eigendom geweest van een Iraanse prins. Na een lang leven is de auto door restaurateur E. Thiemen in het Duitse Hamburg weer in oude glorie hersteld. De restauratie was niet goedkoop, maar liefst 140.000 euro was er mee gemoeid. Churchill’s Daimler is gespoten in twee kleuren, zilver en zwart en heeft een luxueus groen lederen interieur.
Op 4 december wordt de Daimler DB18 Drophead geveild en zal naar verwachting ergens tussen de 200.000 en 250.000 Engelse ponden opbrengen. Mooi Sinterklaas cadeautje? Mocht dat iets te hoog gegrepen zijn: de Daimler is voorlopig nog te zien in het Brooklands Museum.

terug naar voorpagina