• Archief
Nieuwe APK-regels per 1 april 2011

Nieuwe APK-regels per 1 april 2011

De APK-regels worden jaarlijks aangepast op de actualiteit. Denk daarbij aan het meenemen van airbags of ABS-systemen in de keuring. Normaal gesproken worden per 1 januari deze aanpassen doorgevoerd. Voor 2011 voert de RDW voert pas per 1 april de jaarlijkse aanpassingen op de regelgeving APK in. Hiermee wordt afgeweken van voorgaande jaren, waarin de veranderingen altijd per 1 januari van het nieuwe jaar werden doorgevoerd. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft dit onlangs besloten.

Waarom dit besluit is genomen is nog onduidelijk. Tot 1 april zijn de oude regels nog van toepassing. Voor zover bekend gaat er voor oldtimers weinig veranderen. De al jarenlang besproken geluidsmeting is van de baan en ook de eis dat een originele uitlaat aanwezig moet zijn heeft het niet gehaald. Dat was overigens een redelijk absurde eis, er zijn genoeg oldtimers te bedenken waar een originele uitlaat niet meer leverbaar is. Wel gaat overmatige olielekkage zijn intrede doen bij de APK-inspectiepunten. Omdat het moeilijk vast te stellen wat overmatige lekkage is, iedereen kent de uitspraak wel dat als een Engelse auto niet meer lekt de olie op is, wordt dit geen afkeurpunt. Olielekkage komt dan ook als een adviespunt in de nieuwe APK-regels terug.

terug naar voorpagina