• Archief
Lancia Stratos herleeft

Lancia Stratos herleeft

Voor velen is het een droom om een oldtimer te bezitten maar zien op tegen de beperkingen van oldtimer. Zeker als het gaat om een klassieke sportauto als de Lancia Stratos, de eerste speciaal voor de rally ontwikkelde sportwagen. Vindt maar eens een mooie en durf er dan maar eens echt hard mee te gaan. Zo dacht Michael Stoschek, hoofd van Brose Automovice Compents Group er ook over. Niet gehinderd door een gebrek aan geld en contacten ging Stoschek samen met zijn zoon dan ook aan de slag. Hij gaf Pininfarina de opdracht op basis van een Ferrari 430 Scuderia een moderne intepretatie van de Lancia Stratos te bouwen.

Het resultaat is wonderwel geslaagd. Pininfarina is er goed in geslaagd om het ontwerp van Bertone te benaderen zonder dat het een kopie werd. Wat prestaties betreft staat de Ferrari basis natuurlijk garant voor klinkende cijfers. Dat het motorvermogen van de originele Ferrari V8 nog eens is verhoogd van 483 pk naar 532 pk kan de feestvreugde alleen maar verhogen. Bedenk daarbij dat de nieuwe Stratos slechts een kleine 1250 kg weegt.

Natuurlijk blijkt het namaak van het origineel. De originele Stratos had weliswaar ook een Ferrari motor, de V6 uit de Dino, maar daarna loopt elk vergelijk spaak. Toch staat dit een mogelijk toekomstig succes niet in de weg. Volgens Stoschek is de nieuwe Stratos namelijk zo goed gelukt dat er wordt overwogen om tot (zeer beperkte) productie over te gaan.

terug naar voorpagina