• Archief
Zwitserland wikt en weegt over oldtimers

Zwitserland wikt en weegt over oldtimers

Twee weken geleden kwam OldtimerNieuws met het bericht dat Zwitserland alle steden de mogelijkheid wil bieden om milieuzones in te richten. In de plannen staat dat benzineauto’s van voor 1 oktober 1987 geweerd moeten worden, voor dieselauto’s maken ze het nog bonter: een diesel van voor 1 januari 2001 is in Zwitserland vanaf herfst 2011 niet meer welkom.

In de plannen wordt geen enkele uitzondering benoemd, ook niet voor oldtimers. In Duitsland is bij het invoeren van de milieuzones rekening gehouden met oldtimers, die gezien hun kleine aantal, nauwelijks een belasting vormen in de steden. Hierdoor kunnen oldtimerevenementen gewoon doorgaan. Als de het wetsvoorstel niet wordt aangepast kunnen in Zwitserland de oldtimerbezitters hun auto in de garage laten staan.

De bezwaartermijn tegen de nieuwe wet verliep op 26 november. Geschrokken door de neveneffecten van het invoeren van de milieuzones zijn er vanuit alle kanten protesten tegen gekomen. De komende drie maanden wordt de maatregel opnieuw tegen het licht gehouden en komt er mogelijk een aanpassing. Vooruitlopend daarop hebben verschillende advocaten al gemeld dat het invoeren van de milieuzones ernstige inmenging in de vrijheid van autobezitters zou betekenen en dat dat rechtstreeks tegen de Zwitserse grondwet in gaat. Het wordt nog een spannende periode in Zwitserland voor alle oldtimerliefhebbers.

terug naar voorpagina