• Archief
Woodie Wonderful

Woodie Wonderful

In de jaren dertig ontstonden de zogenaamde woodies als een variant op een volledig stalen carrosserieën. Veelal werd die gedaan om tegen lage kosten varianten van een bestaand model aan te bieden. Een woodie is dan ook niet zelden een stationwagon die in kleine aantallen al variant op een bestand sedan model werd gebouwd. De naam woodie werd ontleend aan het feit dat een gedeelte van de auto uit hout bestond. Niet alleen de afwerking, maar ook een gedeelte van het frame werd uit hout gemaakt waarbij dat frame aan de buitenkant zichtbaar was. Naast dat een woodie een goedkoop alternatief was om kleine series te maken kwam de woodie net na de Tweede Wereldoorlog opnieuw op door een gebrek aan staal in die periode. In de jaren zestig verdwijnt de woodie langzaam maar zeker, de productiemethoden voor volledig stalen auto’s zijn sterk verbeterd een ook strengere veiligheidseisen zijn in het nadeel van de woodie. In Europa is de Moris Minor Traveller veruit de bekendste woodie, maar ook in de Verenigde Staten werden er diverse woodies gemaakt.

Omdat er maar relatief weinig woodies zijn gemaakt is het des te opvallender als ergens een collectie van maar liefst 51 woodies onder de hamer worden gebracht. Een paar maanden geleden deed Nick Phillips, een BMW dealer uit Los Angeles, zijn complete collectie van de hand. Hij had de collectie in 12 jaar opgebouwd, maar wilde nu geld vrijmaken voor zijn ranches en paarden. Het is maar waar je je prioriteiten legt. Nick kan voorlopig weer wat geld uitgeven aan zijn paarden, de collectie bracht maar liefst 5,3 miljoen euro op. Toppers waren een Mercury Sportsman Convertible uit 1946 (280.000 euro) en een Ford Super Deluxe Sportsman Convertible uit 1948 (209.000 euro).

Onderstaand een overzicht van de collectie

terug naar voorpagina