• Archief
Auto’s niet zuiniger geworden

Auto’s niet zuiniger geworden

In het artikel van gisteren met het onderwerp “Milieu en oldtimers – gaat dat samen?” werd de voorzichtige conclusie getrokken dat dat prima moeten kunnen. Als we maar verstandig te werk gaan en dat het vooral om beeldvorming gaat. Vaak worden oldtimers als benzineslurpers neergezet. Nu is er juist de laatste jaren enorme vooruitgang geboekt op het gebied van brandstofverbruik, maar zo heel erg slecht deed het wagenpark van 30 of 40 jaar geleden het nu ook weer niet. De motoren waren misschien niet zo efficiënt als die van nu, maar de auto’s van toen waren enorm veel lichter, waardoor ook toen al een verbruik van tussen 1 op 15 en 1op 20 geen zeldzaamheid was. Ter vergelijking: een VW Golf woog bij zijn introductie in 1974 minder dan 800 kg en zet nu minimaal anderhalf keer zoveel kilo’s op de weegschaal. En vergelijk ook de dunne en kleine bandjes van vroeger met de brede en grote sloffen van nu!

Dat het Nederlandse wagenpark er in totaliteit nog niet zuiniger op geworden is blijkt ook uit de statistiek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS): de gemiddelde CO2-uitstoot per gereden km is voor het totale Nederlandse voertuigpark tussen 1990 en 2009 vrijwel op gelijk niveau is gebleven; in 1990 stond het op 189,7 g/km, in 2009 op 190,7 g/km.

terug naar voorpagina