• Archief
Rolls Royce 100 jaar Spirit of Ecstasy

Rolls Royce 100 jaar Spirit of Ecstasy

Al 100 jaar zijn ze onlosmakelijk met elkaar verbonden, Rolls Royce en het sierlijke Spirit of Ecstasy of beeldje dat fier op de grille prijkt. De Spirit of Ecstacy wordt ook wel ‘Emily’, ‘Silver-Lady’ of ‘Flying Lady’, genoemd. Achter het ontwerp gaat een bijzonder verhaal schuil. Het beeldje is ontworpen door Charles Robinson Sykes en staat symbool voor een geheime liefde tussen John Walter Edward Scott-Montagu, (2e Lord Montagu van Beaulieu) en zijn maîtresse. Deze maîtresse, Eleonora Velasco Thornton, stond model voor het beeldje. Zij hadden daarna ruim tien jaar een geheime verhouding maar door de afkomst van Eleonora kwam het nooit tot een huwelijk, tijdens hun affaire trouwde de Lord zelfs met een andere vrouw. Eleonora heeft nooit haar beeldtenis op een Rolls Royce kunnen zien, ze kwam om bij de scheepsramp met de SS Persia op 30 december 1915 toen zij Scott-Montagu vergezelde op een reis naar India. Het schip werd bij Kreta, zonder enige waarschuwing, door een Duitse onderzeeboot getorpedeerd en zonk. Ondanks dat de Duitsers inmiddels het roer hebben overgenomen bij Rolls Royce is the Spirit of Ecstasy nog steeds het kenmerk van het edelmerk.

terug naar voorpagina