• Archief
Opel Kadett 75 jaar

Opel Kadett 75 jaar

Wellicht een van de bekendste modellen uit de historie van Opel is de Kadett. Iedereen kent vast nog wel de Kadett A die in 1962 als eerste model de meest succesvolle naoorlogse modelserie voor Opel aankondigde. Maar het succes van Opel Kadett begon al voor de A. Het is 1936, het grote meningsverschil met onze Oosterburen moet nog komen. Opel komt met een model dat net onder het middenklasse model de Olympia valt, de nieuwe Kadett. De nieuwe Opel weegt slechts 745 kilogram en schopt het op een lang stuk vers aangelegd autobahn met de 1047cc grote, 23 pk sterke motor tot 96 kilometer per uur. In 1938 komt Opel met een iets gemoderniseerde variant naast het al bestaande model. Meest opvallende detail is de volledig onafhankelijk wielophanging vooraan. Zoals bekend verleggen de Duitsers in 1940 hun prioriteiten en na 107 608 exemplaren valt het doek voor de Kadett. Dat het nog tot 1962 moet duren voor Opel opnieuw met een Kadett kan komen is aan de Russen te danken. Na afloop van de Tweede Wereldoorlog slepen de Russen complete productielijn van de Kadett mee naar Moskou om daar onder de naam Moskvich de Kadett nog tot midden jaren vijftig verder te bouwen.

Trackbacks & Pings