• Archief
Italiaans automerk De Tomaso komt terug

Italiaans automerk De Tomaso komt terug

Op de Autosalon van Genève is de nieuwe De Tomaso te zien die vooralsnog de naam SLC mee heeft gekregen, dat staat voor Sport Luxury Car. Met sportieve luxe auto’s boekt het merk De Tomaso zijn grootste successen. Het merk werd in 1959 in de buitenwijken van het Italiaanse Modena opgericht door de Argentijn Alejandro de Tomaso.

De eerste De Tomaso die het daglicht zag was de Vallelunga, een sportwagen die werd ontworpen door Ghia en was voorzien van de 1,5-liter motor uit de Ford Cortina. Het grootste succes behaalde het merk met de Pantera. De Pantera werd ontworpen nadat Ford begin jaren 70 80% van de aandelen van De Tomaso overnam en met een alternatief voor de Corvette op de markt wilde komen. De Pantera werd ontworpen door de Amerikaan Tom Tjaarda terwijl het chassis werd ontwikkeld door de Italiaan Gian Paolo Dallara rond de nieuwe 5,7 liter Cleveland V8-motor van Ford die goed was voor 330 pk. In 1973 verliet Ford het merk en ging De Tomaso weer zelfstandig verder. De Pantera zou nog tot begin jaren negentig in productie blijven. Tot 2004 was de opvolger van de Pantera, de Guarà leverbaar. Naar alle waarschijnlijkheid zijn er nooit meer dan 70 exemplaren van de Guará gebouwd en in 2004 vroeg het merk zelf een faillisement aan. De nieuwe auto’s die onder de merk De Tomaso dragen alleen de naam en wellicht het imago van oude merk nog met zich mee.

terug naar voorpagina