• Archief
Elektrische oldtimers uit het Belgische Brugge

Elektrische oldtimers uit het Belgische Brugge

Een trend die in de Verenigde Staten al een tijdje geleden begon krijgt nu ook navolging in de “oude wereld”. Neem bijvoorbeeld het Brugse bedrijf N.Solar haalt de motoren uit oude sportwagens en vervangt ze door een elektromotor. Vervolgens wordt de oldtimer Porsche of Pontiac gewoon thuis via het stopcontact opgeladen. Kostprijs: tussen 15.000 en 40.000 euro. De Porsche 912 uit 1969 die Klaas Martens en Patrick Naeyaert van het Brugse bedrijf N.Solar hebben omgebouwd ziet er volstrekt ‘normaal’ uit, behalve dan dat een klein klepje op de kant van deze oldtimer een stekker verbergt. En onder de motorkap zit een gigantische elektromotor en batterij. Volgens eigen zeggen heeft N.Solar al vele vragen gekregen om oldtimers om te bouwen. Het bedrijf is overigens geen onbekende in de markt, het timmert al 20 jaar aan de weg met onder andere de levering zonnepanelen voor op woningen en bedrijven.

Veel liefhebbers van oldtimers huiveren bij de gedachte dat de motor, het hart van de auto, zomaar uit de auto verdwijnt. Volgens N.Solar wordt het ombouwen zo gedaan dat er altijd een weg terug is. Ook ‘gas’ geven gebeurd nog steeds door het gaspedaal in te trappen. De genoemde Porsche haalt dan makkelijk 140 kilometer per uur en heeft een actieradius van 300 kilometer.

Bij OldtimerNieuws zijn we benieuwd of deze trend gaat doorzetten. Ook in Nederland zijn al een aantal gevallen bekend waarbij de originele motor het veld heeft moeten ruimen en is vervangen door een elektromotor.

(mede gebaseerd op een artikel uit Het Nieuwsblad)

terug naar voorpagina