• Archief
125 Jaar automobiel?

125 Jaar automobiel?

Dit jaar viert Mercedes-Benz op grootse wijze dat Carl Benz op 29 januari 1886 zijn Motorwagen patenteerde. Nu 125 jaar later laat de marketingcampagne van Mercedes-Benz ons graag geleven dat het Benz was die de auto uitvond. Echter voordat Carl Benz zijn patent kreeg waren er al velen hem voorgegaan. We blikken met een kleine serie terug op de pioniers van de auto.

Isaac Newton (1643-1726), bekend van de wetten van Newton, was niet alleen de grondlegger van de klassieke mechanica. Newton ontwierp ook een stoomauto in 1680. Hij werkte gedetailleerde plannen uit die tot een werkend voertuig hadden geleid als het voertuig daadwerkelijk was gerealiseerd. Dat heeft Newton zelf echter nooit gedaan. Wat Newton natuurlijk wel deed is een blauwdruk neerleggen, die na vele aanpassingen, voor mensen als Carl Benz de grondslag leverde om uiteindelijk tot een rijdende auto te komen.

terug naar voorpagina