• Archief
BPM-afhandeling bij import auto wordt eenvoudiger

BPM-afhandeling bij import auto wordt eenvoudiger

Uiterlijk 1 juli moet een nieuwe werkwijze van kracht zijn voor de afhandeling van de bpm-aangifte bij de import van een auto. Dit nieuws komt van staatssecretaris Frans Weekers. Weekers neemt de stappen omdat er van verschillende kanten commentaar is gekomen op de werkwijze die vorig jaar is ingegaan. De waarde van de auto voor de bpm-aangifte wordt gebaseerd op een taxatierapport, een kopie van de aankoopfactuur en een betalingsbewijs (waaruit blijkt dat auto daadwerkelijk is betaald). Deze gang van zaken leidde tot veel discussie tussen taxateurs, importeurs en de belastingdienst. Inmiddels zijn er al een aantal rechtszaken geweest over de wijze van taxatie en vermeende onjuiste uitkomsten. Een groot aantal van deze zaken werden in het nadeel van de belastingdienst beslecht. De nieuwe, versimpelde, werkwijze moet de huidige problemen voorkomen.

Voor de import van oldtimers, auto meer dan vijfentwintig jaar oud, hoeft geen bpm betaald te worden. Deze grens is ondanks het vervallen van de belastingvrijstelling voor auto’s met een bouwjaar jonger dan 1-1-1987 bij het behalen van de leeftijd van 25 jaar ongemoeid gelaten.

terug naar voorpagina