• Archief
125 Jaar automobiel?

125 Jaar automobiel?

Dit jaar viert Mercedes-Benz op grootse wijze dat Carl Benz op 29 januari 1886 zijn Motorwagen patenteerde. Nu 125 jaar later laat de marketingcampagne van Mercedes-Benz ons graag geleven dat het Benz was die de auto uitvond. Echter voordat Carl Benz zijn patent kreeg waren er al velen hem voorgegaan. We blikken met een kleine serie terug op de pioniers van de auto.

Richard Trevithick (1771-1833) was een Britse ingenieur en werktuigbouwkundig ingenieur die opgroeide in het begin van de Industriële Revolutie in Cornwall. Hij startte zijn loopbaan in een, waar hij al snel een leidinggevende positie kreeg. Voor de mijnen werd veel gebruik gemaakt van stoommachines en Trevithick hield zich bezig met het ontwerpen van kleinere en efficiëntere varianten van deze stoommachines. In 1801 bouwde hij een eerste werkende stoomauto. De “Puffing Devil” bracht het tot 8 km/u. Een innovatie in zijn stoomauto was een hogedruk stoomsysteem. Op kerstavond 1801, de “Puffing Devil” werd ingehuldigd met een korte reis met enkele mensen. De testrit werd succesvol afgerond. Drie dagen later ging het echter mis toen de stoomauto na een proefrit met een nog brandend vuur onder ketel werd weggezet, de ketel overhitte en de auto én het afdak waar de auto onderstond in brand vlogen. Misschien de eerste auto brand in de geschiedenis van de auto? Een paar later komt Trevithick als eerste met een stoomlocomotief.

terug naar voorpagina