• Archief
Nederlands rijbewijs 105 jaar oud

Nederlands rijbewijs 105 jaar oud

Sinds 1906 kent Nederland een officieel landelijk geldend rijbewijs. Tot die tijd gaf het ministerie van Waterstaat, Handel en Nijverheid vergunningen af. Een dergelijke vergunning was nodig voor het “berijden van de wegen met een voertuig, voortbewogen door mechanische kracht en van een groter gewicht dan 150 kg.” De vergunningen van het ministerie waren alleen geldig voor de rijkswegen. Voor provinciale en gemeentelijke wegen moesten automobilisten een aparte vergunning aanvragen.

De eerste rijbewijzen waren zeer eenvoudig. Er waren slechts twee categorieën en het verkrijgen van het rijbewijs was eveneens simpel. Het rijexamen bestond nog niet en ook een geneeskundige verklaring was niet nodig.

In 1910 werd het internationaal geldende rijbewijs geïntroduceerd en werden in het buitenland afgegeven internationale rijbewijzen hier ook erkend. Vanaf 1927 moest een medische keuring en een rijexemen worden afgelegd.

terug naar voorpagina