• Archief
125 Jaar automobiel?

125 Jaar automobiel?

Dit jaar viert Mercedes-Benz op grootse wijze dat Carl Benz op 29 januari 1886 zijn Motorwagen patenteerde. Nu 125 jaar later laat de marketingcampagne van Mercedes-Benz ons graag geleven dat het Benz was die de auto uitvond. Echter voordat Carl Benz zijn patent kreeg waren er al velen hem voorgegaan. We blikken met een kleine serie terug op de pioniers van de auto.

Etienne Lenoir (1822-1900) was een Belgische uitvinder die te boek staat als de uitvinder van de eerste commerciële verbrandingsmotor. Lenoir verhuisde in 1850 naar Frankrijk. Na een periode van experimenteren met stoommachines kwam Lenoir met een werkende verbrandingsmotor en luidde daarmee een nieuwe tijdperk in. Lenoir kwam met zijn uitvinding omdat tot die tijd alleen stoommachines beschikbaar waren die door hun omvang en gewicht eigenlijk alleen in fabriek konden worden gebruikt. Lenoir bedacht daarom een motor die kon werken op steenkoolgas en lichtgas (gas dat in de stad werd gebruikt om de lantaarns te laten branden) omdat deze brandstoffen eenvoudig en voldoende voorhanden waren. Lenoir combineerde de recent uitgevonden bobine van Ruhmkorff met zijn eigen uitvinding, de bougie, voor de ontsteking. In november 1859 vroeg Lenoir voor een periode van 15 jaar een octrooi aan dat onder nr. 43624 werd toegekend. In september 1863 reed Lenoir met zijn Hippomobile, met een op waterstofgas aangedreven gasmotor van 1,5 pk aangepast voor een automobiel, een traject van 18 km van zijn atelier in de rue de la Roquette (Parijs) naar Joinville-le-Pont en terug, in drie uur met pauzes. De auto met verbrandingsmotor was geboren. De Hippomobile werd al op enige schaal gebouwd, tussen de 350 en 400 exemplaren werden er gemaakt.

terug naar voorpagina