• Archief
125 Jaar automobiel?

125 Jaar automobiel?

Dit jaar viert Mercedes-Benz op grootse wijze dat Carl Benz op 29 januari 1886 zijn Motorwagen patenteerde. Nu 125 jaar later laat de marketingcampagne van Mercedes-Benz ons graag geleven dat het Benz was die de auto uitvond. Echter voordat Carl Benz zijn patent kreeg waren er al velen hem voorgegaan. We blikken met een kleine serie terug op de pioniers van de auto. Vandaag de laatste pionier uit de serie.

Nikolaus Otto (1832-1891) was een Duitse zakenman die als vertegenwoordiger werkte voor een groothandel in levensmiddelen maar een sterke interesse in techniek had en in zijn vrije experimenteerde met verbrandingsmotoren van Etienne Lenoir. In 1864 komt Carl Eugen Langen in contact met Nikolaus Otto. De technisch opgeleide Eugen Langen ziet het potentieel van de ontwikkelingen van Otto en sticht één maand na hun ontmoeting de eerste motorenfabriek ter wereld, „N. A. Otto & Cie.“. In 1867 had het bedrijf zijn eerste motor klaar; een atmosferische motor. Op de Parijse wereldtentoonstelling van 1867 won deze verbeterde gasmotor, een flugkolbenmotor de gouden medaille. Na een faillissement stichten Ottto en Langen in 1867 een nieuwe fabriek voor de bouw van gasmotoren onder de naam Deutz. Om de technische kant van de productie te verzekeren, wierf men de mecaniekers Gottlieb Daimler en Wilhelm Maybach aan. Eindelijk kon Nikolaus Otto zijn oude idee van een viertaktmotor productierijp maken. In 1867 ontwikkelde hij de eerste viertaktmotor of de Ottomotor. Hier ligt de basis van het bedrijf Daimler, moederconcern van Mercedes-Benz en zo komen we uiteindelijk toch bij 125 jaar Mercedes-Benz..

terug naar voorpagina