• Archief
Elke kleur is mogelijk, zolang het maar zwart is

Elke kleur is mogelijk, zolang het maar zwart is

“Elke kleur is mogelijk, zolang het maar zwart is”. Volgens de overlevering was het Henry Ford die deze beroemde woorden over zijn grote succesnummer de T-Ford sprak. Toch was de T-Ford toen hij in 1908 op de markt kwam leverbaar in grijs, groen, blauw en rood. Pas vanaf 1912 wordt het kleurenpalet teruggebracht en is de T-Ford alleen nog leverbaar in….. blauw met zwarte spatborden. In 1914 is het dan eindelijk zwart wat de klok slaat. Nu was het niet zo dat Henry Ford zo’n fan was van zwarte auto’s. De reden voor de zwarte lak was veel eenvoudiger. In het streven van Ford om de productie van de T-Ford steeds goedkoper een sneller te laten verlopen werd er een zwarte verf gevonden die goedkoop was en snel droogde. Dat Ford heel ver ging in het perfectioneren van het productieproces blijkt wel uit het feit dat er gedurende de productieperiode van de T-Ford maar liefst 30 verschillende soorten zwarte verf werden gebruikt voor uiteenlopende onderdelen. Toen de verkopen van de T-Ford aan het einde van zijn levenscyclus terugliepen konden de klanten weer kiezen uit een aantal kleuren.

terug naar voorpagina