• Archief
<B><EM>OldtimerStory</B></EM> Golf GTI 35-jarige trendsetter

OldtimerStory Golf GTI 35-jarige trendsetter

1975. De automobielwereld staat nog wat na te trillen van de oliecrisis. Volkswagen heeft het roer radicaal omgegooid en in 1974 eindelijk een, naar wat zal blijken, met de Golf een waardige opvolger voor de Kever uitgebracht. Maar Volkswagen was nog niet klaar. Ondanks vele (semi) sportieve varianten zoals de Karmann Ghia of de Braziliaanse VW SP was de Kever moeilijk een sportieve auto te noemen. Het concept van de Golf met zijn moderne dwarsgeplaatste motor voorin, voorwielaandrijving en onafhankelijke wielophanging rondom leende zich echter uitstekend voor een sportieve variant. In september 1975 was het zover: VW introduceerde Golf GTI en zet de trend voor een nieuw fenomeen “de hot hatch”.

Op dit punt kan de discussie losbarsten of Volkswagen de uitvinder van dit marktsegment was of dat bijvoorbeeld de Alfasud TI uit 1973 of de Simca 1100 TI uit 1974 die eer horen te dragen. Bovendien kwam Renault twee maanden voordat de Golf GTI leverbaar wordt, in april 1976, met de Renault 5 Alpine. Maar waar Volkswagen zich onderscheidde was de toepassing van de K-Jetronic benzineinjectie. De 1598 cc motor beschikte hiermee over maar liefst over 110 pk. Daarmee nam de Golf duidelijk afstand van de concurrentie die hooguit over 93 pk kon beschikken. In kille cijfers betekende dit een top van 182 km/u voor de Golf GTI en net over de 170 km/u voor de Renault 5 Alpine met zijn 93 pk sterke carburateur motor.

De Golf GTI was een instant hit. Daarmee was VW, hoe wellicht niet de eerste, wel het merk dat de grootste bijdrage heeft geleverd aan het ontstaan van dit nog steeds populaire segment. Nu, 35 jaar later is de Golf GTI nog steeds een begrip. Het concept, stop een sterke motor in een kleine voorwielaangedreven gezinsauto, is vele malen gekopieerd, maar net als bij bijvoorbeeld de oer Mini is het succes van de Golf GTI nooit geëvenaard. Vandaag de dag is een Golf GTI uit de eerste generatie dan ook alom geaccepteerde youngtimer die moeiteloos de oldtimer status krijgt.

terug naar voorpagina