• Archief
<B><EM>OldtimerStory</B></EM> Volkswagen Santana 30 jaar

OldtimerStory Volkswagen Santana 30 jaar

Dit jaar viert de Volkswagen Santana zijn 30e verjaardag. Er is een gerede kans dat u niet meteen op netvlies heeft om welke Volkswagen het hier nu ook al weer gaat. In 1980 had Volkswagen het grootste model, de Passat, net vervangen door een vernieuwd model. De Passat was leverbaar als hatchback en als stationwagon. Gezien het segment waarin de Passat opereerde was het een logische stap om naast deze twee modelvarianten ook een sedan op de markt te brengen. In 1981 nam Volkwagen deze stap en daarmee was VW Santana een feit.

Om aansluiting te vinden in het hogere segment was bewust gekozen voor een nieuwe naam en de Santana niet simpelweg als Passat met kofferbak op de markt te brengen. Deze hang naar aansluiting bij de duurdere Duitse merken kwam ook naar voren uit de beschikbare varianten. Alleen de luxere Passat varianten maakten de metafose naar Santana door. Bovendien ronde Volkswagen de keuze naar boven af door de Santana ook leverbaar te maken met een vijfcilinder motor uit de Audi 80 Coupe 5S, goed voor 115 pk. Deze motor was niet in de Passat beschikbaar. Verder werd het front van de auto luxer uitgevoerd met andere koplampen en richtingaanwijzers naast de koplampen in plaats van in de bumper.

Slechts vier jaar stond de Volkwagen Santana bij ons in de prijslijsten. Bij de volgende facelift van de Passat ging de Santana verder onder de naam Passat. Toch betekent dit nog niet het einde van de Volkswagen Santana. Sterker nog, vandaag de dag is de Volkwagen Santana in China nog springlevend. De Santana wordt sinds 1983 door Shanghai Volkswagen, een joint venture tussen Volkswagen en SAIC, gebouwd. Inmiddels hebben al meer dan 3,6 miljoen Santana’s de fabriekpoorten verlaten. Ook in Japan, Brazilië, Mexico, Argentinië, Namibië en Zuid Afrika liep de Santana in de jaren tachtig van de band. Ondanks zijn relatieve onbekendheid in Nederland kan er toch worden gesproken van wereldberoemd Volkswagen model.

terug naar voorpagina