• Archief
Terug naar de toekomst met de Dymaxion

Terug naar de toekomst met de Dymaxion

Op dit moment wordt er veel gespeculeerd over hoe auto’s er over twintig jaar er uit zullen zien. Rijden we in 2040 allemaal in een elektrische auto rond en is een benzineauto alleen nog in een museum te bewonderen? Rijden auto’s dan helemaal vanzelf naar hun bestemming? De vraag hoe de auto van de toekomst er uit ziet is natuurlijk niet alleen van deze tijd. Ook in het verleden is al heel vaak geprobeerd om een antwoord op deze vraag te geven. In de serie ‘terug naar de toekomst met’ blikken we bij OldtimerNieuws telkens terug op een bijzondere toekomstauto uit het verleden.

De spits in deze serie wordt afgebeten door de Dymaxion. De Dymaxion uit 1933 was het geesteskind van de visionaire ontwerper Buckminster Fuller die veel later ook bekendheid verwierf met zijn ontwerpen voor de Expo 67 en Disneyworld. De Dymaxion was een soort ruimtebusje. De Dymaxion had drie wielen en een extreem gestroomlijnde carrosserie. Helaas zijn er geen Cw-waardes bekend, maar die waren vast heel gunstig. Er zaten ook was nadelen aan het ontwerp, de wegligging was met slechts drie wielen niet echt geweldig en het ontwerp was erg gevoelig voor zijwind. Een hit is het nooit geworden, er werden er slechts 3 gemaakt. Maar dat was vast ook niet de bedoeling van de ontwerper, de Dymaxion moet worden gezien als een statement: zo zien auto’s er in de toekomst uit!

Damaxion - zo ziet de toekomst eruit!

terug naar voorpagina