• Archief
Terug naar de toekomst met de Firebird III

Terug naar de toekomst met de Firebird III

Op dit moment wordt er veel gespeculeerd over hoe auto’s er over twintig jaar er uit zullen zien. Rijden we in 2040 allemaal in een elektrische auto rond en is een benzineauto alleen nog in een museum te bewonderen? Rijden auto’s dan helemaal vanzelf naar hun bestemming? De vraag hoe de auto van de toekomst er uit ziet is natuurlijk niet alleen van deze tijd. Ook in het verleden is al heel vaak geprobeerd om een antwoord op deze vraag te geven. In de serie ‘terug naar de toekomst met’ blikken we bij OldtimerNieuws telkens terug op een bijzondere toekomstauto uit het verleden.

Eind jaren vijftig, begin jaren zestig hebben de verschrikkingen uit de Tweede Wereldoorlog plaats gemaakt voor welvaart. Met name in de Verenigde Staten groeien de bomen tot in de hemel. Op deze golf van voorspoed toont General Motors de Firebird III, een rijdend prototype die in 1962 op de Wereldtentoonstelling in Seattle de show steelt. Natuurlijk ziet de Firebird er uit als een raket, we zitten hier immers midden in de space-age. De van een turbinemotor voorziene Firebird III is een onderdeel van een totale toekomstvisie die GM laat zien. Zo is er een stukje automatische snelweg te zien waar auto’s op luchtkussen automatisch naar hun bestemmingen zweven. Vooruitlopend daarop komt GM met elektronische hulpmiddelen die er voor zorgen dat een auto vanzelf gas kan geven en afremmen. De Firebird III past naadloos in dit concept, hij wordt bestuurd met een joystick en is voorzien van elektronische hulpmiddelen die er voor moeten zorgen dat de auto op een ‘automatische snelweg’ zelfstandig kan rijden. Naast gemak wordt de nadruk gelegd op veiligheid, een onderwerp dat in die jaren langzaam de aandacht kreeg. De naam Firebird III doet overigens vermoeden dat er ook een Firebird I en II waren. Die waren er ook, en ook deze Firebirds waren turbineauto’s maar deze waren buiten de turbinemotor duidelijk minder ‘high tech’.

Firebird III - zo zag de in 1962 toekomst eruit!

terug naar voorpagina