• Archief
Terug naar de toekomst met de Aerocar

Terug naar de toekomst met de Aerocar

Op dit moment wordt er veel gespeculeerd over hoe auto’s er over twintig jaar er uit zullen zien. Rijden we in 2040 allemaal in een elektrische auto rond en is een benzineauto alleen nog in een museum te bewonderen? Rijden auto’s dan helemaal vanzelf naar hun bestemming? De vraag hoe de auto van de toekomst er uit ziet is natuurlijk niet alleen van deze tijd. Ook in het verleden is al heel vaak geprobeerd om een antwoord op deze vraag te geven. In de serie ‘terug naar de toekomst met’ blikken we bij OldtimerNieuws telkens terug op een bijzondere toekomstauto uit het verleden.

De ontwikkeling van de auto en het vliegtuig zijn nauw met elkaar verwerven, zeker in de beginperioden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat sinds het ontstaan van de auto er de wens is geweest om deze te combineren met een vliegtuig. Sinds 1912 zijn er vele pogingen om een vliegende auto te maken. De belangrijkste zijn: de Waldo Waterman Aerobile van 1937, de Robert Fulton Airphibian van 1947 en de Molt Taylor Aerocar van 1956. Deze vliegende auto’s waren vlieg- en rijvaardig en waren gecertificeerd als vliegtuig. Elk van deze ontwerpen werd gebouwd om de goede ideeën van de ontwerpers te testen, zo werd de Aerobile gebouwd om deel te nemen aan een wedstrijd om veilige vliegtuigen te ontwerpen, een wedstrijd dat door de Amerikaanse overheid werd gesponsord. Het was een drie-wielige auto met een afneembare vleugel-module en voorzien van een Studebaker automotor. De Airphibian was meer vliegtuig-achtige, had vier vliegtuigformaat wielen / banden en gebruikte een zescilinder Franklin vliegtuigmotor voor het vliegen of rijden. De Aerocar was een echte vliegtuigauto en was dan ook helemaal vanuit die gedachte ontworpen en gebouwd. Als auto waren de voorwielen aandreven door de Lycoming vliegtuigmotor die ook de propeller aandreef. De Aerocar had redelijk wat naamsbekendheid, niet in de laatste plaats omdat de Hollywood-ster Bob Cummings er een had en ook daadwerkelijk gebruikte om mee te vliegen én boodschappen te doen. Ook werd de Aerocar gebruikt in zijn sitcom The New Bob Cummings Show. Door Molt Talyor was een productie van 500 exemplaren gepland. Toch zou het ook hier weer bij een handjevol exemplaren blijven, in totaal zijn er zes exemplaren gebouwd.

Aerocar, is het een auto of een vliegtuig?

terug naar voorpagina