• Archief
Terug naar de toekomst met de Lincoln Futura

Terug naar de toekomst met de Lincoln Futura

Op dit moment wordt er veel gespeculeerd over hoe auto’s er over twintig jaar er uit zullen zien. Rijden we in 2040 allemaal in een elektrische auto rond en is een benzineauto alleen nog in een museum te bewonderen? Rijden auto’s dan helemaal vanzelf naar hun bestemming? De vraag hoe de auto van de toekomst er uit ziet is natuurlijk niet alleen van deze tijd. Ook in het verleden is al heel vaak geprobeerd om een antwoord op deze vraag te geven. In de serie ‘terug naar de toekomst met’ blikken we bij OldtimerNieuws telkens terug op een bijzondere toekomstauto uit het verleden.

Alle grote Amerikaanse automerken wagen zich in de welvarende jaren vijftig aan het tonen van hun visie op de auto van de toekomst. Zo ook Ford. Ford komt in 1955 met de Lincoln Futura. Hoewel het ontwerp van de Lincoln divisie van Ford komt wordt de concept car helemaal met de hand bij Ghia in Italië gebouwd. Dat kwam Ford op de lieve som van 250.000 dollar te staan. Het meest bijzondere detail aan de Futura zijn de gepatenteerde patented Silence Domes™. Deze plexiglazen koepels schermen bestuurder en bijrijder geheel van elkaar en de buitenwereld. Het resultaat is dat je lekker rustig achter het stuur kunt zitten zonder commentaar van de bijrijder op de je rijstijl. Nevenverschijnsel was wel dat de bestuurder bijvoorbeeld een ambulance niet hoorde aankomen. Daarom was er een microfoon buiten op de auto gemonteerd die de omgevingsgeluiden doorgaf. Wat dan nog de verdiensten van de Silince Dome moet zijn is ons nu alleen even onduidelijk. De Futura krijgt een parelmoer witte lak, een nieuw fenomeen in die tijd. De aandrijflijn was wat minder futuristisch: een dikke V8 uit een Mark II Lincoln, maar de auto was in tegenstelling tot vele andere toekomstauto’s uit die tijd wel gewoon rijdbaar. Vele details in de Futura vinden uiteindelijk hun weg naar de productiemodellen. Nadat de auto enkele jaren als showmodel dienst had gedaan werd de auto doorverkocht en kreeg de Futura in 1966 een tweede leven als Batmobiel in de TV-serie rond deze vleermuisman.

De Batmobiel op basis van de Lincoln Futura

De Lincoln Futura van bovenaf

terug naar voorpagina