• Archief
NAP draagt registratie kilometerstanden over aan RDW

NAP draagt registratie kilometerstanden over aan RDW

Met ingang van 1 januari 2012 wordt de registratie van de kilometerstanden niet langer door de Stichting Nationale Auto Pas (NAP), naar door de RDW gedaan. Volgens de RDW maakt deze verandering onderdeel uit van het kabinetsbesluit van 24 juni 2011 om de fraude met kilometertellerstanden aanpakken. Niet alleen de instantie de registratie uitvoert veranderd, ook komen er meer straks meer momenten waarop de autobranche verplicht kilometertellerstanden van auto’s door moet geven om fraude met tellerstanden eenvoudig, beter en snel op te sporen.

Vanaf 1 januari 2012 zijn alle RDW erkende bedrijven verplicht om op bepaalde momenten de tellerstand van voertuigen bij de RDW te registreren. Dat is nu alleen bij de APK-keuring het geval. Daar komt bijvoorbeeld bij: opname van voertuigen in de bedrijfsvoorraad, wijziging tenaamstelling en onderhoud en reparaties boven een nog vast te stellen bedrag bij.

Voor iemand die overweegt een auto te kopen wordt het in de toekomst mogelijk om naast de bestaande kanalen (NAP certificaat en NAP weblabel) ook via de website van de RDW informatie in te winnen over de betrouwbaarheid van de tellerstand.

Een andere belangrijke verandering die in de pijplijn zit is dat het manipuleren van kilometerstanden nu wettelijk verboden wordt, net zoals in Duitsland en België. De verwachting is dat deze wet in juli 2012 ingaat.

terug naar voorpagina