• Archief
Mobiel Erfgoed Lening

Mobiel Erfgoed Lening

Het Nationaal Restauratiefonds is een onafhankelijke stichting die financieringen verstrekt en subsidies uitbetaald aan eigenaren en beheerders van monumenten voor het restaureren en onderhouden van hun pand. De Mondriaan Stichting is een cultuurfonds dat bijzondere projecten voor beeldende kunst, vormgeving en cultureel erfgoed ondersteunt en stimuleert.

De Mondriaan Stichting en Nationaal Restauratiefonds komen samen met een nieuwe ondersteuningsmogelijkheid voor de restauratie van voor Nederland belangrijk mobiel erfgoed: Mobiel Erfgoed Lening. Hieruit kunnen eigenaren van historische treinen, auto’s en vliegtuigen een lening aanvragen met een lage rente. In totaal is 1 miljoen euro beschikbaar. Er kan maximaal voor 75.000 euro per object geleend worden. Met deze Mobiel Erfgoed Lening willen de initiatiefnemers het behoud van erfgoedcollecties stimuleren.

Eigenaren kunnen een lening met een lage rente aanvragen om werkzaamheden te verrichten die zijn gericht op duurzaam herstel en/of het terugbrengen in de oude staat. Het gaat hierbij om restauratiewerkzaamheden. Om in aanmerking te komen voor de Mobiel Erfgoed Lening moet er aan bepaalde voorwaarden worden voldaan; het object moet ingeschreven staan in het Nationaal Register Mobiel Erfgoed, in Nederland in gebruik of geproduceerd zijn en moet een bepaalde leeftijd hebben.

Aanvragen moeten worden ingediend bij de Mondriaan Stichting voor een inhoudelijke beoordeling. Het Restauratiefonds beoordeelt de kredieten en verstrekt de lening. Uitgebreide informatie en aanvraagformulier is te vinden op www.mondriaanfoundation.nl of op www.restauratiefonds.nl

terug naar voorpagina