• Archief
Oudste nog rijdende oldtimer onder de hamer

Oudste nog rijdende oldtimer onder de hamer

De laatste tijd zijn er al vele bijzondere oldtimers geveild. Oldtimers staan volop in de belangstelling van beleggers en nu komt er weer een hele bijzondere oldtimer onder de hamer. Het Amerikaanse veilinghuis RM Auctions houdt op 6 en 7 oktober een veiling in Hersey (VS) waarbij de oudste nog rijdende oldtimer onder de hamer komt. Het gaat om een De Dion-Bouton Et Trepardoux Dos-A-Dos Steam Runabout uit 1884. De auto werd gebouwd door de uit Parijs afkomstige Georges Bouton en Charles-Armand Trepardoux in opdracht van Albert markies de Dion. De namen van de bouwers en de opdrachtgever verklaren een groot deel van de naam van de auto. De rest van de naam is ook eenvoudig de verklaren: “Dos-A-Dos” betekent zoveel als met de ruggen tegen elkaar, de bestuurder en passagier zaten met de rug tegen elkaar. Steam Runabout behoeft eigen geen uitleg: deze stoomauto was geschikt om op kolen of cokes te worden gestookt en was in een verbazend korte tijd van slechts 45 minuten. Overigens kreeg de auto al snel een kortere naam: ‘La Marquise’, genoemd naar zijn eerste eigenaar de markies.

Met deze oldtimer reed Georges Bouton 3 jaar na de bouw de eerste autorace van Europa mee, van Parijs naar Versailles en terug. De auto bereikte een gemiddelde snelheid van ongeveer 25 kilometer per uur, maar de auto haalde tijdens de race snelheden tot 60 kilometer per uur. In die tijd een forse snelheid. De Dion verkocht de auto in 1906 aan legerofficier Henri Doriol en hij zou 81 jaar lang in zijn familie blijven. De auto werd echter nooit gebruikt. In de jaren tachtig veranderde de bijzondere oldtimer weer van eigenaar en werd gerestaureerd en weer rijdbaar gemaakt.

Naar verwachting moet ‘La Marquise’ ongeveer 1,8 miljoen euro opbrengen.

terug naar voorpagina