• Archief
Duitsland stelt strengere voorwaarden aan oldtimers

Duitsland stelt strengere voorwaarden aan oldtimers

In vergelijking met Nederland wordt in Duitsland een auto niet automatisch fiscaal gezien een oldtimer als een auto 25 jaar oud is. Om te beginnen wordt in Duitsland een leeftijdsgrens van 30 jaar gehanteerd, die ook Europees gezien de norm is. Daarnaast kan niet elke auto zomaar de oldtimerstatus krijgen. Duitsland kent een totaal andere systeem van kentekens en een onderdeel van dit systeem is een zogenaamd H-kenteken. Het H-kenteken is bedoeld voor Historische auto’s, oftewel oldtimers. Een H-kenteken brengt net als in Nederland na het behalen van de 25-jaars grens een fiscaal voordeel met zich. Bovendien is het met een historisch kenteken mogelijk om voor de eigenaar een oldtimerverzekering af te sluiten en mag in de zogenaamde milieuzones die steeds meer Duitse steden worden ingevoerd worden gereden.

Zoals gezegd komt niet zomaar iedere auto in aanmerking voor de oldtimerstatus. De auto moet in goede staat verkeren. Hiervoor moet een speciale taxatie bij instanties als de TÜV of GTÜ worden ondergaan. Op basis van de taxatie wordt een bepaalde waardering aan de oldtimer in spe toegekend. Tot op heden was het mogelijk om “Note 3” waardering een historisch kenteken te verkrijgen. Maar de drempel wordt vanaf 1 november verhoogd tot “Note 2”. In de praktijk betekent dit dat een auto niet alleen in goede staat moet verkeren, hij moet ook nog eens volledig vrij zijn van technische gebreken, voor “Note 3” waren kleine gebreken nog toegestaan. Daarnaast mag de auto slechts lichte sporen van gebruik vertonen en zijn technische vernieuwingen uit den boze. Een bijvoorbeeld ‘old skool’ look zal dan ook nooit samen kunnen gaan met een historisch kenteken. Doel van de aanscherping van de regels is om het groeiend aantal oldtimers met een historisch kenteken en de daar bijhorende voordelen in te dammen.

terug naar voorpagina