• Archief
50 Jaar Volkswagen 1500

50 Jaar Volkswagen 1500

Het is 1961 en Volkswagen produceert 4.000 voertuigen per dag, waarvan er 3.400 Kevers zijn. Met deze aantallen is Volkswagen 16 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog de grootste automobielfabrikant van Europa. De Kever is ondertussen zo goed als uit ontwikkeld en met het stijgen van de welvaart ontstaat ook de behoefte aan een grote auto met meer binnenruimte en zeker meer kofferruimte. Omdat Volkswagen die niet kan bieden acht de fabriek uit Wolfsburg de tijd rijp om naast de Kever met een groter model te komen.

Op de IAA stelt in 1961 Volkswagen haar nieuwe model voor: de Type 3, oftewel de VW 1500. De auto is er als sedan en combi. Later zullen daar nog een cabriolet en coupé bijkomen. Een nog niet eerder bij Volkswagen vertoont aantal varianten op een model. Technisch leunt de nieuwe Volkswagen zwaar op de bekende Volkswagen. De VW 1500 krijgt dan ook een luchtgekoelde boxermotor met 45 pk achter in de auto. De motor was wel drastisch aangepast om in de veel lager achterkant van de Type 3 te passen en om ook een combi variant mogelijk te maken. Uiterlijk is de nieuwe VW maar een klein beetje groter dan de Kever, toch lijkt de auto een klasse groter te zijn. De Type 3 weet bij lange niet het grote succes van de Kever te evenenaren, maar uit eindelijk rollen er in Duitsland toch nog rond 2,5 miljoen exemplaren van de band.

terug naar voorpagina