• Archief
Eerste concept car van Holden weer in ere hersteld

Eerste concept car van Holden weer in ere hersteld

De allereerste concept car die ooit door het Australische Holden is gebouwd is door medewerkers van het merk totaal gerestaureerd. De restauratie van de nu 42-jaar oude Hurricane concept car begon vijf jaar geleden toen een groepje medewerkers van Holden die in hun vrije tijd de concept car weer in zijn oude glorie wilden herstellen.
Gebouwd met codenaam RD 001, was de Hurricane een middenmotor, achterwielaangedreven tweepersoons sportauto. Qua ontwerp was de concept car zijn tijd ver vooruit. In het interieur zijn digitale displays te vinden, een radio die automatische naar de zender kan zoeken, automatische airconditioning, achteruitkijkcamera en een vroeg vorm van een navigatiesysteem onder de naam “Pathfinder”. Allemaal zaken waarvan het nog jaren zou duren eer ze hun weg naar de productiemodellen zouden vinden. De Hurricane kreeg ook aantal voor die tijd nieuwe veiligheidsvoorzieningen zoals een geïntegreerde roll bar, een met foam beschermde brandstoftank, zachte materialen in het interieur, een veiligheidscontactslot en een brandmeldingsysteem. De carrosserie is opgebouwd uit drie afzonderlijke delen gemaakt van glasfiber. Om de beloften van het gestroomlijnde uiterlijk ook in daden om te zetten werd de auto voorzien van een 4,2 Holden V8, goed voor een kleine 265 pk. Goed voor aansprekende prestaties.
De restauratie van de Hurricane was een lastig proces, er is immers maar één van en de concept car was jarenlang gebruikt als oefenobject op een school. Toch is het de vrijwilligers gelukt om met zoveel mogelijk originele onderdelen of exact naar het origineel nagemaakte onderdelen de Hurricane te restaureren. Tijdens de Motorclassica van 21 tot en met 23 oktober in Melbourne beleeft de eerste concept car van Holden zijn tweede introductie aan het grote publiek.

Holden Hurricane

terug naar voorpagina