• Archief
Oldtimers vatbaar voor brand

Oldtimers vatbaar voor brand

Afgelopen weekend viel ons oog weer op een hele rij meldingen binnen over uitgebrande oldtimers. Zo gingen er een Matra Simca Bagheera, een VW Kübel, een Saab 99 en een Mercedes in vlammen op. De oorzaak van deze spontane branden zijn vaak lastig te achterhalen. Maar toch willen we er nog graag een keer op wijzen dat preventie wel degelijk mogelijk is.

Wat veel eigenaren van oldtimers vergeten dat benzineleidingen en met name benzineslangen ook onderhoud nodig hebben. Het verstandig elk half jaar, bijvoorbeeld wanneer je de oldtimer uit de winterstalling haalt en wanneer de oldtimer weer de winterstalling in gaat, de benzineslangen te controleren op barstjes of scheurtjes. Buig de slang even. Dit moet makkelijk gaan en er mogen geen scheurtjes zichtbaar worden.

Verder is het raadzaam om elke vijf jaar benzineslangen te vervangen. Vervang dan ook meteen alle klemmen door nieuwe. Denk eraan dat niet alleen in de motorruimte benzineslangen zitten. Vaak is ook bij de tank een stukje benzineslang te vinden. Gebruik alleen benzineslang van een A-kwaliteit, in dit geval is goedkoop letterlijk duurkoop. Zorg altijd dat benzineleidingen en -slangen goed bevestigd zijn en langs andere onderdelen kunnen schuren, bewegende delen of hete delen kunnen raken.

Daarnaast is het een goede gewoonte om tijdens het stallen van de oldtimer, zelfs voor een korte periode, de accu los te koppelen. In de handel zijn daar speciale ‘massa-sloten’ voor te koop die het loskoppelen tot een simpele handeling terugbrengen. Op deze manier is ook kortsluiting met als gevolg in ieder geval tijdens het stallen uitgesloten.

terug naar voorpagina