• Archief
Smarts van car2go nieuwe Witkar?

Smarts van car2go nieuwe Witkar?

Met het project Amsterdam elektrisch is het bedoeling dat het elektrisch rijden in onze hoofdstad de komende jaren flink toe gaat nemen. Een van concrete resultaten is het bedrijf car2go dat 300 elektrische smarts in Amsterdam gaat verhuren. De witte smarts van car2go doen ons bij OldtimerNieuws meteen weer denken aan de Witkar. In de jaren zeventig werd namelijk ook druk geëxperimenteerd met elektrische auto’s in Amsterdamse binnenstad wat uiteindelijke leidde tot de Witkar. De Witkar was net als de huidige smart electric drive een tweepersoons elektrisch motorvoertuig. Maar daar houden de gelijkenissen wel op.

Witkar op straatSchimmelpennink werd in 1967 lid van de Amsterdamse gemeenteraad. Hij stelde toen voor in Amsterdam tweeduizend collectieve fietsen beschikbaar te stellen, om het autoverkeer en de daarmee gepaard gaande luchtverontreiniging terug te dringen. Nadat dit witte fietsenplan was afgewezen ontwikkelde Schimmelpennink een collectief motorvoertuig. De Witkar was een cilindervormig voertuig op drie wielen, dat werd aangedreven door een 24 volt elektromotor van 2000 watt. Het leeggewicht bedroeg 452 kilogram; de topsnelheid bedroeg 30 kilometer per uur; de actieradius op een volle acculading was 15 kilometer. Wie een Witkar wilde gebruiken, moest lid worden van een vereniging en kon vervolgens een Witkar lenen van een van de vijf stations in de binnenstad. Een rit diende ook weer op zo een station te eindigen, waarna de accu’s van de Witkar binnen zeven minuten konden worden opgeladen.

Op 24 mei 1968 maakte het prototype van de Witkar zijn eerste rit. In 1972 werd de Coöperatieve Vereniging Witkar opgericht die twee witkarren en een laadstation exploiteerde. Op Zaterdag 19 Mei 1973 hield deze vereniging een witkar-festijn aan het Spui. Op deze dag hoopten ze het 1000 ste lid te begroeten. Atheneum boekhandel had een etalage aan het schone karretje gewijd en er traden 2 popgroepen op. De Amsterdamse band “Space 7” en “Slumberland bluesband”. Tevens waren er voorstellingen met een Israëlisch poppenspel.

WitkarOp 21 maart 1974 opende Irene Vorrink, op dat moment minister van Volksgezondheid en Milieuhygiëne, het eerste Witkarstation, aan het Amstelveld. Vanaf dat jaar was het systeem in gebruik met een 25-tal voertuigen en vier, later vijf, stations (Amstelveld, Elandsgracht, Nieuwmarkt, Oude Brugsteeg, Spui). Een levenslang lidmaatschap kostte 25 gulden; voor de sleutel moest jaarlijks 20 gulden worden betaald en de ritprijs bedroeg een dubbeltje per minuut.

smart car2goWat is er veertig nu eigenlijk veranderd? Vanaf 24 november 2011 zijn 300 smart fortwo electric drive auto’s beschikbaar die spontaan kunnen worden gehuurd zonder dat ze op een vastgestelde plaats weer ingeleverd hoeven te worden. Het is zelfs niet nodig om de car2go’s na iedere huurperiode op te laden, omdat de actieradius van de smart fortwo electric drive acht tot tien keer groter is dan de gemiddelde afstand die met een car2go wordt afgelegd en daarmee onderscheid de nieuwe elektrische variant zich belangrijk van de Witkar. Moet de auto wel worden opgeladen dan dat kan niet op slechts 5 laadstations in de stad zoals bij de Witkar, maar zijn er nu meteen al 400 laadstations in Amsterdam. Eind 2012 moeten dat er 1000 zijn. Natuurlijk is ook het concept van de auto duidelijk veranderd. Was de Witkar maar een simpel elektrisch karretje, de smart kan gezien worden als een volwaardige auto.

Hoe het afliep met de Witkar? Op 27 oktober 1986 besloot de vereniging zichzelf op te heffen omdat de doelstelling – 25 stations, en 125 voertuigen – niet haalbaar was gebleken. Drie dagen later werden de Witkarren van de straat gehaald. In 1988 werd het project definitief opgeheven.

De toekomst voor de witte smarts? Het car2go programma is al zeer succesvol in de Duitse steden Ulm en Hamburg, de Texaanse hoofdstad Austin in de Verenigde Staten en de Canadese stad Vancouver. Meer dan 45.000 leden hebben reeds meer dan 900.000 keer gebruik gemaakt van de 1.100 car2go’s.

Meer informatie over car2go: www.car2go.com/amsterdam/nl/

terug naar voorpagina