• Archief
The 100 Miles of Amsterdam, nacht 18 op 19 december 2011

The 100 Miles of Amsterdam, nacht 18 op 19 december 2011

In de nacht van 18 op 19 december 2011 beleven ruim 50 vooroorlogse oldtimers weer een bijzondere langste dag van het jaar. Museumstukken van 50.000 euro tot meer dan een miljoen worden uit hun warme stalling gehaald om een nachtrally van 100 mijl te maken. Startpunt is Huize Frankendael, Middenweg 72, in Amsterdam. De eerste deelnemer vertrekt om 19.31. De finish is rond 1.30 u aan Haparandadam 50 in Amsterdam. Daartussen liggen 100 mijl met de donkerste, smalste en glibberigste wegen van groot Amsterdam die overwonnen moeten worden met vooroorlogse techniek, vooroorlogse verlichting en in de meeste gevallen in open oldtimers. In combinatie met de decemberduisternis, wind, regen en een gevoelstemperatuur die vermoedelijk rond de -20 C zal schommelen gaan het uiterste van bestuurders en bijrijders vragen.

Om weer een beetje mens te worden is een middernachtelijke stop in Restaurant Belle in Oud Zuilen gepland. Maar daarna gaat de rally weer onverminderd zwaar voort. De organisatie heeft er naar gestreefd om met 60 bruggen, onverlichte, kronkeldijkjes, smalle doorgangen en vrijwel onbegaanbare achterafweggetjes de deelnemers elk richtingsgevoel te ontnemen. Toch worden ook heel aardige locaties aangedaan en zullen stukken van de lichtjesroute in het parcours zijn opgenomen. Met name daar zal het voor het publiek een prachtig schouwspel zijn. Oldtimers die eigenlijk zelden of nooit op straat te zien zijn, duiken nu onverwacht op in het winterse landschap. Het is een uniek evenement voor Amsterdam en ook de lokale politiek begint er zich positief voor te interesseren en niet onbelangrijk een deel van de opbrengst naar stichting WarChild.

Voor meer informatie: www.the100miles.com

terug naar voorpagina