• Archief
Een oude Lada voor 15.000 dollar?

Een oude Lada voor 15.000 dollar?

Een oude Lada verkopen voor 15.000 dollar? Fictie of realiteit? In Cuba kan het zomaar lukken nu voor het eerst sinds 1959 Cubanen het recht hebben om een auto te verkopen en te kopen. Tot voor kort besliste de overheid of iemand wel of niet zijn auto mocht verkopen of een mocht kopen. Uitzondering op die regeling was de koop of verkoop van een auto die voor 1959, dus voor de revolutie, al in Cuba rondreed. Die mocht vrij worden gekocht en verkocht. Geen wonder dat die auto’s erg populair bleven en met alle middelen beschikbaar rijdend zijn gehouden.

Dat de prijzen nog steeds hoog zijn ligt in de simpele reden dat er nu wel vrij gehandeld mag worden in auto’s, maar dat de overheid nog steeds bepaald of er auto’s geïmporteerd, of geëxporteerd worden. Dat laatste is goed nieuws voor alle oude Amerikaanse oldtimers die nog steeds voor een deel het straatbeeld bepalen, die verdwijnen nu in een hoog tempo van Cuba. Maar doordat de import ook nog steeds aan banden ligt en vele Cubanen wel in zijn voor auto blijft de schaarste bestaan. Sinds in oktober het mogelijk werd om auto’s te verhandelen zijn er al 3.300 auto’s van eigenaar gewisseld. Dagelijks staan er 300 Cubanen in de rij om de noodzakelijke papierwinkel af te handelen.

terug naar voorpagina