• Archief
75 Jaar autosnelweg in Nederland

75 Jaar autosnelweg in Nederland

De eerste Nederlandse autosnelweg werd op 15 april 1937 officieel geopend, de A12 tussen Voorburg en Zoetermeer. Al in 1932 werden de eerste stappen om te komen tot de eerste autosnelweg van Nederland genomen. Aanvankelijk zou rijksweg 12 Den Haag – Utrecht een tweebaansweg worden. Maar al snel werd duidelijk dat vanwege de sterke groei in het verkeersaanbod en de noodzaak om aan de verkeersveiligheid te werken dat een standaard tweebaansweg niet zou voldoen. Daarom werd besloten om rijksweg 12 aan te leggen op de manier waarop bijvoorbeeld in Italië de Autostrada op dat moment werden aangelegd. Dit betekende brede rijbanen, geen gelijkvloerse kruisingen en uitritten. Bijzonder was dat de rijksweg uiteindelijk ook vluchtstroken kreeg, een regelrechte wereldprimeur.

terug naar voorpagina