• Archief
Roestige Kevers in de tuin, verborgen schatten in de schuur

Roestige Kevers in de tuin, verborgen schatten in de schuur

Alex en Imogene Miller leefden hun leven op een kleine boerderij in het Amerikaanse East Orange (Vermont). Alex reed altijd rond in een oude, verroestte, Kever. Als de Kever uiteindelijk de geest gaf, bleef de auto achter op het erf en scharrelde Alex weer een ander roestig exemplaar op en het verhaal herhaalde zich. Als het dak van zijn woning lekte dan repareerde hij dat met gebruikte spijkers die hij ergens had gevonden. Het hele erf stond vol met oude auto’s en allerhande materiaal. Alex overleed in 1993, zijn vrouw Imogene in 1996. Omdat er geen erfgenamen waren zamelde de lokale kerk geld in om de begrafenissen te betalen. De staat startte vervolgens het proces op om de boerderij in bezit te krijgen om achtergebleven belastingschulden te vereffenen. Normaal gesproken zou dit het einde van het verhaal zijn.

Toen de plaatselijke sheriff het huis en erf kwam inspecteren om de achtergebleven bezitting te kunnen veilen kreeg dit verhaal een echter een bijzondere wending. Want naast de roestige Kevers bleek dat er enorme, oldtimer, schatten op erf verborgen waren. Hoe kwamen die daar? Alex Miller was de zoon van een rijke financier en ooit eigenaar van Millers Flying Service in jaren dertig van de vorige eeuw. Millers Flying Services had een gyrocopter waarmee post en pakketten bezorgden. In de Tweede Wereldoorlog was Alex Miller piloot bij de Royal Canadian Air Force. Na de oorlog verhuisden de Millers naar East Orange om daar buiten de aandacht van onder andere de belastingdienst verder te leven. De meeste bezittingen, waaronder diverse auto’s (en de gyropcopter) werden meegenomen en op de boerderij verborgen. Alle andere bezittingen en contact geld werden omgezet in zilver en goud en begraven rondom de boerderij.

Wat Alex Miller voor iedereen in East Orange goed geheim hield was dat gek was op auto’s en dat een mooie collectie oldtimers bezat, waaronder vele van het merk Stutz waar hij er uiteindelijk rond de 30 van bezat. Toen het merk Stutz ophield te bestaan kocht hij zoveel mogelijk overgebleven onderdelen op. Zelfs nadat de Millers in East Orange waren neergestreken kocht Alex nog nieuwe aanwinsten voor zijn collectie. Maar hij reed er nooit mee. Ze werden heimelijk midden in de nacht naar zijn boerderij gehaald, gehuld in oude doeken om de ware aard te verbergen. De rest van hun leven bleven de Millers op de boerderij in East Orange wonen waar hun levenstijl er voor zorgde dat iedereen dacht dat ze armlastig waren. Al kwam er af en toe kwam nieuw schuurtje bij, gebouwd van gebruikt materiaal. Hoewel Alex zijn collectie verborgen hield, wisten de meeste mensen East Orange wel iets van de auto’s. Maar veel waarde hechten ze er niet aan.

Het bekende veilinghuis Christies bracht de collectie oldtimers eind 1996 onder de hamer. Uiteindelijk bleken de verborgen schatten van deze zonderlinge mensen goed voor vele miljoenen. Uiteraard claimde de belastingdienst jaren na dato het grootste gedeelte van de opbrengst.

Klassiek voorbeeld van een schuurvondst....

Wat staat er achter deze deuren?

terug naar voorpagina