• Archief
“De laatste mijl in stijl” tijdens de de Nationale Oldtimerdag 2012

“De laatste mijl in stijl” tijdens de de Nationale Oldtimerdag 2012

Tijdens de 28e editie van de Nationale Oldtimerdag op zondag 17 juni in Lelystad brengt de organisatie met een collectie rouwwagens een opvallend, maar treurig element van de autogeschiedenis in beeld. “De laatste mijl in stijl” is een programma-onderdeel in deze dag dat nog niet eerder in ons land vorm heeft gekregen.

Zowel in de USA, Frankrijk als Engeland zijn bekende automerken door vooraanstaande carrosseriebouwers ingericht als lijkwagen. In Lelystad zijn deze wagens te zien met voor bijna alle deelnemende voertuigen een verhaal over een ten grave gedragen bekend persoon. Zo is er de Princess Vandenplas (1955) in witte uitvoering waarmee Prinses Wilhelmina na haar overlijden (1961) werd overgebracht van Paleis ’t Loo in Apeldoorn naar Paleis Lange Voorhout in Den Haag. De Rolls Royce Silver Cloud I (1958) in de bijzondere kleur Royal Blue vertelt het verhaal van de begrafenis van Bobby Farrell, de zanger-danser van de groep Boney M. De auto waarin Prinses Diane na haar ongeluk op 31 augustus 1997 naar haar laatste rustplaats werd gebracht was een Daimler Princess Vandenplas DS 420 uit 1958. Heel bijzonder is de witte Cadillac Fleetwood uit 1970 in witte uitvoering, waarin rockzanger Elvis Presley in 1977 op Graceland in Memphis (Tennessee) werd begraven. Even opvallend is de Renault Goelette uit 1953. Een wagen die werd gebruikt in enkele films van de Franse acteur van het witte doek Fernandel. Rechtstreeks uit Ohio in Amerika komt een Cadillac Eureka Hearse uit 1958. Een Citroën ID 20F Corbillard uit 1972 toont de Franse mobiele grandeur bij uitvaarten. Zo zijn er in totaal twaalf vertegenwoordigers van historische gemotoriseerd rouwvervoer op dit voor ons land grootste oldtimerevenement aanwezig.

Volg de link voor meer informatie over de Nationale Oldtimerdag 2012

terug naar voorpagina