• Archief
Liever radiaal dan diagonaalbanden

Liever radiaal dan diagonaalbanden

Veel oldtimers zijn toen ze nieuw waren geleverd met diagonaalbanden. De techniek heeft niet stilgezeten en inmiddels is diagonaalband bij personenauto’s alleen nog bij oldtimers in beeld. De radiaalband heeft dan ook vele voordelen ten opzichte van de diagonaalband. Denk daarbij aan meer grip, met name op natte wegen, betere koersvastheid en minder slijtage gevoelig. Het is voor de meeste oldtimers dan ook zeker aan te raden om radiaalbanden te monteren. Informeer bij een bandenleverancier voor de maat radiaalband die het beste bij uw oldtimer past.

Maar wat is nu de juiste bandenspanning voor de radiale band onder de oldtimer? In het instructieboekje staat immers alleen de juiste bandenspanning vermeld voor de diagonaalband waarmee de auto ooit is afgeleverd. Hoewel er in de praktijk verschillen kunnen zijn is de vuistregel om de bandenspanning die is voorgeschreven voor de diagonaalband te verhogen met 10 tot 20 procent. Raadpleeg wederom de bandenleverancier voor de juiste bandenspanning en ga nooit uit van de waarden die op de band zelf staan aangegeven.

Leer hier wanneer de banden van een oldtimer moeten worden vervangen.

terug naar voorpagina