• Archief
Gordelplicht en kinderen in oldtimers, wat zijn de regels?

Gordelplicht en kinderen in oldtimers, wat zijn de regels?

Er blijken nog regelmmatig vragen te zijn over het onderwerp gordelplicht en oldtimers. Hoe zit het nu eigenlijk precies met de gordelplicht en oldtimers? En hoe zit het nu met het meenemen van kinderen in een oldtimer?

We beginnen met de gordelplicht. Om te kunnen bepalen of het verplicht is om een gordel te dragen hangt van de leeftijd van oldtimer af. In oldtimerauto’s die voor het eerst zijn toegelaten op de openbare weg voor 1 januari 1971 hoeven geen gordels aanwezig te zijn en er geldt dan ook geen gordelplicht. Let echter goed op er is een uitzondering hierop. Bijvoorbeeld Volvo leverde al voor 1971 auto’s af fabriek met gordels. Wanneer in een oldtimer ouder dan 1971 gordels aanwezig zijn, dan moeten deze ook worden gebruikt. De politie mag u dan ook gewoon beboeten als er wel gordels aanwezig zijn, maar niet worden gebruikt.

Tot 1975 mag een auto zijn uitgerust met enkel tweepuntsgordels, vanaf dat jaar zijn driepuntsgordels op de voorste zitplaatsen verplicht.

Tot zover de gordels op de voorstoelen of voorbank. Auto’s die voor eerst zijn toegelaten na die na 31 december 1989 maar voor 1 oktober 2000 in gebruik zijn genomen, moeten zijn voorzien van gordels voor alle naar voren gerichte zitplaatsen. Voor youngtimers betekent dit dat als er op de achterbank maar twee gordels aanwezig zijn, er dus ook maar twee zitplaatsen zijn. Ook al passen er wel drie personen op de achterbank. Er mogen dus nooit meer personen worden vervoerd dan er gordels aanwezig zijn. Zijn er in een auto van voor 1989 wel gordels op de achterbank aanwezig dan geldt ook hier, verplicht gebruiken.

Sinds 2008 zijn regels voor het vervoeren van kinderen in (oldtimer)auto’s veranderd. Kinderen jonger dan 3 jaar mogen alleen in een auto worden vervoerd als ze in een goedgekeurd en passend zitje zitten. Het zitje moet bovendien (goed) vastzitten. In een oldtimer waarin geen kinderzitje kan worden bevestigd mogen dan ook geen kinderen jonger dan 3 jaar worden vervoerd. Kinderen kleiner dan 1,35 m mogen in een auto met gordels en/of gordelplicht alleen met goedgekeurd en passend zitje worden vervoerd. Kinderen jonger dan 12 jaar mogen nooit los op de voorbank / voorstoel worden meegenomen, ook al geldt er geen gordelplicht en zijn er geen gordels in de oldtimer aanwezig.

Bij de gordelcontrole kijkt de politie in principe niet of de gordel zelf wel is goedgekeurd en goed is bevestigd. Als er een gordel aanwezig is, dan moet deze worden gebruikt. Bij een APK-keuring moet uiteraard wel blijken dat een gordel deugdelijk is en goed is bevestigd. Ook als de oldtimer op basis van het bouwjaar geen gordels hoeft te hebben is dit wel een afkeurpunt.

Aanvulling:
Herman ter Beek uit Doetinchem stuurde ons een waardevolle aanvulling op dit artikel. Hij geeft aan dat een bijlage bij het kentekenbewijs ook een ontheffing van de draagplicht voor gordels kan opleveren, zelfs als het betreffende voertuig voorzien is van autogordels. “Dit wil wel eens het geval zijn bij uit de Verenigde Staten geïmporteerde voertuigen, deze zijn dan voorzien van gordels maar de bevestiging ervan in het voertuig is vaak zodanig dat deze gordels geen meerwaarde bieden. Oorzaak: de verplichte aanwezigheid van gordels in deze voertuigen in de Verenigde Staten maar het ontbreken van draagplicht voor gordels aldaar”. Zelf is hij in het bezit van een FIAT 124 Spider uit 1978 die is vrijgesteld van het gebuik van autogordels, ondanks dat deze wel in het voertuig aanwezig zijn.

terug naar voorpagina