• Archief
Mag een oldtimer aan de trekstang?

Mag een oldtimer aan de trekstang?

In vakantieperiode zie je ze eigenlijk nog het meeste, een oldtimer of boodschappenautootje die met een trekstang door een andere auto of meestal een camper wordt getrokken. Toch blijft het fenomeen, zeker in Nederland, redelijk zeldzaam. Dit onderwerp is al eerder op OldtimerNieuws aan de orde geweest. Toch vragen nog steeds veel mensen zich af of het gebruik van een dergelijk trekstang eigenlijk wel is toegestaan.

Het antwoord is kort en lang tegelijk. Ja, het mag. Mits… het getrokken voertuig niet zwaarder is dan 750 kg en het trekkende voertuig een dergelijke last mag trekken. Natuurlijk moet ook een passend rijbewijs aanwezig. Let ook of de trekgewichten daadwerkelijk op het kenteken van het trekkende voertuig staan vermeld, anders gaat u nog naar huis met een boete.

Doordat het totale gewicht onder de 750 kg moet blijven is een dergelijke constructie niet kentekenplichtig. Wel moet het getrokken voertuig voorzien van een (werkende) lichtbalk en een kentekenplaat van het trekkende voertuig. Het getrokken voertuig moet overigens wel aan alle wettelijke voorwaarden voldoen (APK, verzekering).

Informeer altijd bij de desbetreffende instanties (RDW, Expertisecentrum Verkeer en Vervoer Politie Apeldoorn) of de combinatie getrokken voertuig en trekkend voertuig inderdaad is toegestaan alvorens de weg op te gaan.

terug naar voorpagina