• Archief
150 jaar Opel

150 jaar Opel

Opel bestaat 150 jaar. 150 Jaar? Inderdaad, maar het merk bouwt ‘pas’ sinds 1899 auto’s. Vergelijkbaar met bijvoorbeeld Peugeot was Opel een fabrikant die in de opkomst van de auto wel brood zag. Dat bleek juist gezien, want Opel werd een groot merk. Het merk werd groot met auto’s voor de gewone man, waarvan de Kadett natuurlijk moet worden genoemd. Dit alles had Adam Opel toen hij als zoon van een slotenmaker in 150 jaar geleden begon met de productie van naaimachines. Van naaimachines kwamen er via fietsen uiteindelijk auto’s. Dat zou de oprichter en naamgever aan het merk zelf niet meer meemaken, dat was wellicht maar goed ook want Adam Opel zag de auto helemaal niet zitten. Het waren zijn zonen die deze stap maakten in 1898 en nadat ze 1899 de Anhaltische Motorwagenfabrik hadden overgenomen kwam er daadwerkelijk de eerste Opel auto. In 1929, Opel had inmiddels meer dan een derde van de Duitse markt in handen, kwam het Duitse Opel in Amerikaanse handen toen het door General Motors werd opgekocht. Tot op de dag van vandaag is het nog steeds GM die de scepter zwaait. Opel beleefde zijn topjaren in de jaren 70 en 80. De laatste jaren zit het merk voortdurend in zwaar weer. Wellicht dat de nieuwe Adam Opel daar verandering in kan brengen? Kunnen we maar beter vergeten dat Adam Opel zelf de auto helemaal niet zag zitten. De geschiedenis zal het ons leren.

terug naar voorpagina