• Archief
Opheffing belastingvrijstelling oldtimers kent alleen maar verliezers

Opheffing belastingvrijstelling oldtimers kent alleen maar verliezers

In een eerste reactie van de FEHAC wordt nog eens duidelijk dat de voorgestelde maatregel van het nieuwe kabinet enkel verliezers zal kennen. Zoals al vaker op OldtimerNieuws is aangegeven wordt het onjuiste beeld van de vervuilende oldtimer bepaald door slechts een kleine groep en is het moeilijk te verkopen dat juist het milieu als hoofdreden wordt aangevoerd om de vrijstelling van de MRB voor oldtimers op te heffen.

Veruit de grootste groep oldtimerliefhebbers maakt jaarlijks slechts een gering aantal kilometers met hun oldtimer. De FEHAC heeft in eerder onderzoek al aangetoond dat slechts een kwart procent (0,25%) van alle gereden kilometers in Nederland met een oldtimer zijn afgelegd. Bovendien worden slechts weinig van deze kilometers gemaakt in een stad.

Naast het direct treffen van een grote groep oldtimerliefhebbers zullen ook een groot aantal bedrijven dat zich heeft toegelegd op oldtimers in zwaar weer komen. Faillissementen zijn daarbij zeer reëel. Ook oldtimerclubs zullen het moeilijk krijgen waardoor waardevolle sociale structuren verloren gaan.

Boven alles rekent de nieuwe regering zich rijk met de regeling. De ingeboekte 150 miljoen per jaar zal nooit omgezet kunnen worden in daadwerkelijke inkomsten. Vele oldtimerliefhebbers zullen hun oldtimers (langdurig) schorsen of proberen ze in het buitenland te verkopen waarbij een belangrijk deel van mobiele erfgoed uit Nederland zal verdwijnen.

Bij OldtimerNieuws sluiten we ons graag aan bij de FEHAC en hopen met hun dat ministers, staatssecretarissen en Tweede Kamerleden zich realiseren hoe waardevol het is om de in de samenleving sterk verweven en een zonder subsidies goed onderhouden cultureel mobiel erfgoed in stand te houden. Waardevol voor de liefhebbers zelf, maar zeer zeker ook voor de rest van Nederland. Aan maatregelen, die nauwelijks wat opleveren heeft niemand wat!

terug naar voorpagina