• Archief
BOVAG stelt voor om gebruiksdagen in te stellen voor oldtimers

BOVAG stelt voor om gebruiksdagen in te stellen voor oldtimers

De voorgenomen maatregelen van het nieuwe kabinet om een streep te halen door de belastingvrijstelling voor oldtimers is bij velen hard aangekomen. Naast (terecht) protest komen er verschillende hoeken ook voorstellen voor alternatieve maatregelen. Zo pleit BOVAG voor een systeem van gebruikersdagen. De liefhebber mag op basis van deze maatregel dan maar een maximaal aantal dagen per jaar de weg op met de oldtimer om in aanmerking te komen voor de MRB-vrijstelling. Wie meer rijdt dan dat beperkte aantal dagen, is gewoon MRB verschuldigd. Hiermee wordt de import en het dagelijks gebruiken van oldtimers ontmoedigd.

Mensen die al wat langer in de oldtimerwereld rondlopen kennen deze maatregel nog wel van vroeger. Voor in 1994 de belastingvrijstelling voor oldtimers werd ingevoerd kende Nederland het systeem van de 60-dagen kaart. Deze kaart werd veel gebruikt door bezitters van een camper maar kon ook worden ingezet voor een oldtimer. Gezien het feit dat vele oldtimers flink minder dan 60 dagen per jaar worden gebruikt is dit alternatief op eerste oog zo gek nog niet. Er zijn echter wel een aantal problemen. Als eerste loopt de nieuwe regering meteen een groot deel van de ingeboekte 150 miljoen mis. Milieu of geen milieu toch een belangrijke reden om de oldtimerbezitters eens flink uit te knijpen. Tweede probleem is de administratieve last die een dergelijke regeling met zich mee zal brengen, de hoofdreden waarom ooit juist gekozen is voor een volledige vrijstelling. De baten wogen voor de overheid niet tegen de kosten op. In plaats van een opbrengst van 150 miljoen praten we dan misschien wel over een kostenpost van een paar miljoen? Twintig jaar geleden was er echter nog geen internet, wellicht zijn er in 2014 nieuwe mogelijkheden om een dergelijk alternatief te laten slagen.

terug naar voorpagina