• Archief
Oldtimerauto’s en film in Louwman museum Den Haag

Oldtimerauto’s en film in Louwman museum Den Haag

De film- en de autoindustrie zijn beide ongeveer even oud. Met voorlopers als de toverlantaarn en de koets in de eeuwen daarvoor, werden de film en de automobiel aan het einde van de 19e eeuw daadwerkelijk geboren. Ze groeiden samen op, en ontwikkelden zich van de troetelkindjes van enkele zeer bevlogen uitvinders tot grote, moderne en zich continue vernieuwende industrieën.

De snelle marketingjongens van zowel de filmstudio’s als de autofabrieken hadden direct in de gaten dat een combinatie van hun beider sterren, de acteurs en actrices én de auto’s, een ijzersterke formule vormden. De Hollywoodsterren waren dol op de prachtige wagens; vanwege hun luxueuze en glamoureuze uiterlijk of juist vanwege hun ongeremde snelheid. De Cadillacs, Duesenbergs, Hispano-Suiza’s, Rolls Royces en Mercedessen leken speciaal voor de filmsterren te zijn gemaakt. Talrijk zijn de foto’s en de films waarop de sterren trots of stoer in, naast of op hun zojuist aangeschafte of gekregen nieuwe aanwinst poseren. Maar ook in de films zelf zijn veel auto’s te bewonderen, in hun rol variërend van figurant tot main character.

Wie het Louwman museum bezoekt en op zijn minst enigszins in film is geïnteresseerd, ontkomt bij het zien van al die prachtige en bijzondere oldtimerauto’s niet aan associaties met allerlei films en hun sterren. Variërend van de vroege slapstickfilms met Buster Keaton en Laurel & Hardy tot de musicals van Fred Astaire & Ginger Rogers, Al Capone-achtige gangsterfilms uit de jaren dertig, vrolijke Technicolorfilms uit de jaren vijftig, Franse nouvelle vague, James Bond en echte auto-films als bijvoorbeeld Le Mans uit 1971 met Steve McQueen.

Net als de film- en autoindustrie bundelen ook Film Atelier Den Haag en het Louwman Museum hun krachten. De komende tijd bieden ze een programma aan dat zowel film- als autoliefhebbers zal aanspreken: een rondleiding met gids langs die auto’s in het museum die een relatie hebben met film, voorafgegaan door een informele lezing van Elisa Mutsaers van het Filmatelier waarin in woord en beeld de innige relatie tussen auto’s en films uitgebreid aan bod komt. Na afloop van de rondleiding is er nog voldoende tijd om tot sluitingstijd ook de andere auto’s en autogerelateerde collecties (zoals porcelein, schilderijen, reclameposters) van het museum te bekijken.

Waneer? 18 en 25 november, 16 december 2012 en 20 januari 2013
Locatie: Louwman Museum, Leidsestraatweg 57, 2594 BB Den Haag
Start programma: 13.00 uur
Einde programma: ca. 15.15 uur, daarna kunnen deelnemers aan het programma tot 17.00 uur ook de rest van het museum bezoeken
Prijs: € 24,50 per persoon
Reserveren noodzakelijk. Dit kan via het formulier op de website van het Filmatelier.
Voor groepen vanaf 10 personen kan in overleg een afwijkende datum en tijdstip worden afgesproken.

Tijdens de lezing wordt voor een kopje koffie of thee gezorgd. Het museum is vanuit Den Haag prima op de fiets te bereiken. Mensen die met de auto komen krijgen een gratis uitrijkaart voor de parkeergarage van het museum.

Meer informatie op de website van het Filmatelier

terug naar voorpagina